Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Alternative News Notizie Učenje Života: Pokret Za Neškolovanje Djece Sve Popularniji

Crom Alternative News

Investigative journalism and useful articles on various topics.
roman

Nekome možda to može izgledati čudno, ali u ovom našem suludom modernom svijetu s kojim očigledno nešto nije u redu u samim temeljima (čitaj monetarna suverenost i vodič kroz globalizaciju-emisiona dobit); sve se više obitelji odlučuje ispisati svoju djecu iz razreda i zauvijek prekinuti njihovo školovanje. Život u obitelji koja ne školuje djecu najviše nalikuje uobičajenom obiteljskom životu preko vikenda.


Troje tinejdžera, Michael, Lissy i Joseph iz obitelji Laricchia, ne poznaju školsko zvono, trku za školskim autobusom, dosadne domaće zadaće i svađe nakon roditeljskih sastanaka zbog lošeg vladanja ili loših ocjena. Naime, obitelj Laricchia je odustala od školovanja svoje djece; Michael, Lissy i Joseph već skoro jedno desetljeće, preciznije od 2002 godine, ne pohađaju školsku nastavu.
Malen, ali rastući pokret kojem se obitelj Laricchia pridružila, poznat je i pod drugim imenima, uključujući i "učenje života" i "edu-punk". U osnovi, odustajanje od službenog školskog sustava je povratak s učenja u školskoj ustanovi na poslijeratne progresivne korijene i kućno obrazovanje u vlastitoj režiji, udaljavanje od modela biblijskog kalupa u koji je uramljena slika modernog učenika suvremenog doba.

 

 

 

Iako ispisivanje djece iz "obaveznog" oficijalnog sustava školovanja oduzima djecu iz škole, suprotno uvriježenom mišljenju, time se škola ne dovodi u kuću i dječja soba ne pretvara u učionicu. Sve zajedno, ovaj pristup dječjem obrazovanju je daleko od edukacijskog nereda nastavnih planova i ocjena. Iz pokreta za neškolovanje djece tvrde da se dijete u učenju treba usmjeravati kroz buđenje radoznalosti i znatiželje, a ne kroz papagajske diktate nastavnika i udžbenika čime se postiže upravo suprotan efekt, tj. u djeci se ubija njihova prirodna sklonost prema istraživanju i postavljanju pitanja.

Slučajnom prolazniku neškolovanje djece kroz službeni školski sustav može zvučati kao pedagoški tofu: bezoblična, idealistička zamjena za oficijalno obrazovanje. Ali postoji rastući konsenzus da su "školski odmetnici" možda na tragu nečega. Njihovi ideali su se tiho infiltrirali u javno obrazovanje. Iako se možda čini drugačije, pri kućnom neškolskom obrazovanju se mnogo učenja događa s dječje točke gledišta.

Ovaj vikend se održala peta po redu godišnja konferencija "Toronto - Kućno Neškolsko Obrazovanje". Od 2002 godine, pokret za neškolovanje djece ima i vlastitu publikaciju "Life Learning Magazine". 

Postojalo je vrijeme u kojem su učenicima nastavnici bušili glave, teško testirali njihovu memoriju i sposobnost učenja na pamet. Istraživanja su pokazala da je to samo privremeni, ograničeni oblik učenja, naime djeca puno više znanja upijaju kad mogu postavljati pitanja i kad je učenje povezano s emocijama.

Neka djeca u razredu više, a neka manje napreduju, školski sustav ih bez obzira na intencije neizbježno još kao male pretvara u pobjednike i gubitnike. Promjena u načinu razmišljanja o školstvu je bila spora, ali se ipak dešava.

Temelji pokreta za kućno neškolsko obrazovanje leže u knjizi iz 1964 godine, "How Children Fail - Kako Djeca Propadnu" američkog učitelja po imenu John Holt. U njoj je pisac sugerirao da pametna djeca zapinju jer se boje, jer im je dosadno ili su zbunjena. "Djeca se više od sveg ostalog boje neuspjeha, da će razočarati ili iznevjeriti mnoge odrasle u svojoj okolici čija im neograničena nada u njih visi iznad glava poput teških kišnih oblaka".

Holt je zaključio da će kod djeteta koje uči na prirodan način, krećući se u smjeru u kojem ga vodi njegova radoznalost, dodajući svom mentalnom modelu stvarnosti sve što mu je potrebno i sve za što se može pronaći mjesta, te odbijanjem bez straha ili osjećaja krivnje ono što mu nije potrebno; rasti znanje, rasti ljubav za učenjem i sposobnost za učenje.  

 

 

Ova ideja vraća djeci samopovjerenje, podiže njihovu inteligenciju i urođeni interes za učenjem. Također im ulijeva povjerenje u roditelje koji na taj način ponovo dobijaju nešto kontrole nad odrastanjem vlastite djece, kontrole koju su prije više od jednog stoljeća prepustili odgajateljima i političarima.

Ovakva filozofija je stajala iza kućnog obrazovanja kad je iskrsnulo 1960-ih i 70-ih kao način da djeca uče iz svijeta koji ih okružuje.

Porast popularnosti kućnog neškolskog obrazovanja je potvrda da između školovanja i edukacije postoje mnoge kontradiktornosti i implicitne tenzije.

Suština i svrha obrazovanja su proizvodnja više demokracije, slobode i neovisnosti, proizvodnja mira i proizvodnja sreće dok službeno školovanje umjesto  suradnje i prijateljstva proizvodi ratnike u natjecanju za lokalnu i globalnu ekonomsku konkurentnost.

Ako je postojeće nepobitno stanje globalnog financijskog, moralnog, političkog i intelektualnog bankrota vrhunac do kojeg nas je mogla dovesti tisućama godina duga ljudska evolucija u kojoj je edukacija igrala jednu od glavnih uloga, onda je danas kad svjedočimo stvaranju diktature kroz jednu privatnu  globalnu vladu, jednu privatnu globalnu središnju banku i jednu privatnu globalnu valutu očigledno da se povijest obrazovanja svodi na samo jedno: Stvoriti Robove Koji Će Proizvoditi Druge Robove.

Nije ni čudo što se sve više ljudi osim kućnom neškolskom obrazovanju okreće i trampi, neposrednoj robnoj razmjeni.

.

alternative currency, newspapers, novosti, giornali, novine, notizie, local currency, complementary currency, alternativni novac, lokalna valuta, komplementarna valuta, moneta alternativa, moneta complementare, moneta localePubblica Notizie

Se sei utente registrato, puoi pubblicare le tue notizie sul web tramite questo servizio.

independent news, nezavisne vijesti, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, notizie indipendenti, prestito, mutuo, seigniorage, signoraggio    Categorie Notizie

.

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, debt-money, moneta debito, central bank, banca centrale, centralna banka, publish news, objavi vijest, pubblica le tue notizie    Accesso

What happens next if the state can go bankrupt?
 

 alternative news, alternativne vijesti, notizie alternative, money, denaro, soldi, novac, debt, dug, debito, taxes, tasse, porez, bank, banca, banka     Chi È Online?

 5137 visitatori online
linija

 nezavisne vijesti, notizie indipendenti, independent news, informations, informacije, informazioni, kredit, loan, prestito, seigniorage, mutuo, signoraggio     Ultime Dal Forum