Alternative currency and balanced living system. Alternativna valuta i uravnoteženi životni sistem. Moneta alternativa e sistema di vita equilibrato.

Linija

Search

Home Forum
Benvenuto, Ospite
Nome Utente Password: Ricordami

Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji
(1 Online) (1) Ospite

ARGOMENTO: Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji

Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji 6 Anni, 2 Mesi fa #3015

Agroturizam Farma Vivian: Dogovaranja I Izvještavanja O Procesu Realizacije


Kad je (hm, ako je) onomad zakoračio na površinu Mjeseca, Neil Armstrong je rečenicom "ovo je mali korak za čovjeka, a velik za čovječanstvo" ušao u povijest. Iako "non voglio mica la Luna" (što bi rekao Zucchero) - u pripremama za 'Agroturizam Farmu Vivian' više je detalja o kojima treba voditi računa nego kad se organiziravala misija 'Apollo 11. A to nikako ne bi smio biti slučaj. Nažalost, u krutom takozvanom klasičnom svijetu u kojem je klasika održavana prvenstveno kroz takozvanu "legalnost" i takozvane "financije" (vidi na linku zeleno-crveni tekst), fleksibilna neklasična ideja, koliko god ona dobra bila, sama je po sebi unaprijed osuđena na propast pristupi li se njenoj realizaciji na uobičajene tradiconalne načine.

Ostvarene su sve pretpostavke neću da kažem. Iz jednostavnog razloga što se 'Agroturizam Farma Vivian', umjesto na pretpostavkama na kojima funkcionira klasični svijet, rađe zasniva na nepobitnim činjenicama. Stoga, ispunjena su dva osnovna uvjeta kako za samu izgradnju 'Agroturizam Farme Vivian', tako i za njenu naknadnu dugoročnu (samo)održivost:

- nepobitna je činjenica da 'Agroturizam Farma Vivian' i "legalnost" nemaju niti jednu jedinu zajedničku dodirnu točku. Što naravno nikako ne znači apsolutnu slobodu budalaštine, budući da su legitimitet 'Agroturizam Farme Vivian' i Univerzalni Prirodni Zakon usko povezani;

- nepobitna je činjenica da je 'SOVRO - Suvereni Platni Instrument' sposoban prebroditi svaku "financijsku prepreku" u konstruiranju 'Agroturizam Farme Vivian'.

Ljudska se vrsta uokvirila u bankarsko i političko viđenje života i novca. Manevarskog prostora u sklopu te percepcije, doduše nije da nema, no evo uzmimo se recimo jednog komada čistog bijelog platna. Ispred njega okupilo se mnoštvo gledaoca i duboko zapiljilo u koloniju bijelih mrava kojoj predstoji kataklizma od koje nikakvog spasa nema, tako da svakom od ovih sićušnih insekata ne preostaje drugo nego jedino izabrati hoće li poginuti junački, kukavički ili na neki drugi način. U istom trenutku tuda prolazio Mujo, pa privučen žamorom gomile i on se usredotoči na bijelo platno. Nakon par minuta počne se tresti, pa veli: "E vala usrah se od zime pored ovolikog snijega i leda". Ono što želim reći je da u ovom "umjetničkom djelu" nije nemoguće vidjeti i bezveznu praznu bijelu sliku, pa visokovrijedno postaje bezvrijedno dok si rekao keks. Tako stvari stoje kad se radi o pretpostavkama, niti jedna nije valjanija ili manje valjanija od druge, svaka svakoj može konkurirati i tu se na kraju sve svodi samo na marketing, pa netko maštovitiji a netko hebiga moćniji.

'Agroturizam Farma Vivian' niti je, niti želi biti sudar s klasičnim svijetom. Štoviše, niti je klasični svijet zanimljiv 'Agroturizam Farmi Vivian', niti ona njemu želi biti interesantna. Ako takozvane "fizičke osobe" eventualno pak ocijene da bi ovaj veliki korak za čovjeka, mogao iz nikakvog izrasti u veliki korak također i za čovječanstvo, po volji im bilo... Osobno smatram da je blago se prizemljiti puno bolje nego tresnuti s Mjeseca, što se najizglednije vrlo skoro sprema, no svako ima pravo misliti ono što hoće, i sve ok dok se pogrešna mišljenja ne počnu iznositi kao tvrdnje.

Mene je evo obuzela dobra vibra. U zadnje vrijeme i preko Interneta i uživo upoznajem sve više ljudi koji ne samo što mijenjaju način razmišljanja, već se drugačije i u praksi počinju ponašati. Posjetih tako nedavno neke kuće, imanja, jedrilice... Najštosnije mi bilo kako žena oficijalno ne plaća autoceste, no o tome nekom drugom prilikom...

Dakle, to dobro raspoloženje, i evo sad rezultata objavljivanja oglasa "Traži se projektant/konstruktor za agroturizam farmu" kojima sam izuzetno zadovoljan.
Javilo mi se podosta stručnjaka - arhitekti, projektanti, građevinari, permakulturni dizajneri; osim u poslovnom smislu, neki mi kažu da se u potpunosti slažu s razlozima pokretanja 'Agroturizam Farme Vivian', jedni mi otvoreno priznaju da se osjećaju skroz na skroz robovi, drugi mi kažu da su neslavno završili pokušavajući i sami s betona otići živjeti u zelenilo...
Pošto oglas nije bio, da se tako izrazim, uobičajene naravi i sadržaja, koristim ovu priliku da se najiskrenije zahvalim svima onima što su mi na njega odgovorili

Između mene i jednoga od tih majstora svog zanata, zaiskrilo je ono nešto posebno već na prvi kontakt. Ispostavilo se da izgleda plivamo u sličnim vodama i da u njima veoma slično dišemo. Dakle, odlučih se s kime krećem. Složili smo se da početak umjesto kao nešto strogo obvezujuće rađe bude nekakva vrsta probe, nekih mjesec-dva dana. Ovdje, u ovoj temi foruma, dogovarat ćemo se i javno izvještavati o napredovanju projekta 'Agroturizam Farma Vivian'. Odmah mi je ukazano da kvalitetna realizacija 'Agroturizam Farme Vivian' zahtjeva puno više od samo jednog majstora svog zanata, što automatski znači da mom novom poslovnom partneru povjeravam ulogu nekakvog koordinatora u tom smislu, već ovisno o potrebama kako se koja bude ukazivala.

Evo o kome je riječ: MA Arh Kristina Kljajić Inaurum.
Ono što me jako privuklo kod Kristine nije diploma s arhitektonskog fakulteta, već to što su je ne samo u profesiji nego i generalno u životu zaintrigirali alternativni putovi, pa smatram da je Kristina kao arhitekt koji je stekao samostalnost u obrazovanju i usavršavanju sposobna dobro i na pravi način razumijevati i sagledavati uticaje inženjerskih rješenja na životnu sredinu i lokalnu zajednicu.
Ekološka arhitektura, odnosno (samo)održiva arhitektura kroz prirodno građenje i biokonstrukcije po principima permakulture, izbor su kojeg Kristina Kljajić Inaurum nastoji primjeniti u sklopu inicijative za rekonstrukciju, revitalizaciju i preporod ruralnih sredina u maksimalno samodostatne cjeline. Inače, inicijative kojoj je u posljednje vrijeme posvetila poprilično vremena i truda.
Krajobrazni arhitekt Kristina Kljajić Inaurum i 'Agroturizam Farma Vivian', po svemu sudeći, imaju mnogo toga zajedničkog. Bezbroj sam puta isticao kako povratak na farmu nije povratak u prošlost već povratak u budućnost, pa ću evo u pogledu svega onoga što 'Agroturizam Farma Vivian' predstavlja citirati Kristinu tumačenjem koje mi se mnogo dopalo, preuzeto iz jednog članka s Interneta: "Ne radi se o vraćanju u 19 stoljeće, kako neki površno sude, već o implementaciji svih savremenih znanja u jedan ekološki pristup životu, radi budućnosti svojih porodica".

Od svih točaka na dnevnom redu, trenutno su mi najvažnije ove dvije: Prva je napraviti jednu prostu skicu 'Agroturizam Farme Vivian', onako ko za malu djecu, bazirajući se na opisu iz oglasa. Jednom kad je ta osnovna skica gotova, treba je sagledati sa stručnije strane i malo profesionalno dotjerati, do nivoa na kojem onda postaje moguće posvetiti se drugoj točci dnevnog reda, što bi bilo pronaći koja bi se lokacija ne previše udaljena od takozvane Pule najprikladnije uklopila u zahtjeve koji se postavljaju i načine na koje će agroturistička farma funkcionirati.

Čujem neki se masno bogate prodajući kao legalni vlasnici takozvane parcele na Mjesecu. Svaka im čast na dosjetljivosti; nije mi poznato gdje pronalaze kupce, ali ako im tako dobro ide, nek im je sa srećom.
'Agroturizam Farma Vivian' niti je parcela, niti je u takozvanoj Republici Hrvatskoj; 'Agroturizam Farma Vivian' je zemlja na Zemlji. Stoga, ako zemlju na Zemlji eventualno od nekoga bude trebalo kupiti - u što čisto sumnjam al nikad se ne zna - onda kupnja te eventualno tuđe imovine dolazi u obzir isključivo od njenog legitimnog vlasnika. Pri tome valja imati na umu da se legitimnost vlasništva ne potvrđuje pjenom na ustima pobješnjelog takozvanog suca. Ne, jedini valjani dokaz o nečijoj legitimnosti vlasništva je dokument u kojem se prethodno Kreator zemlje na Zemlji, odnosno njen neporecivo nepobitni legitimni prvi vlasnik - bilo Bog bilo Majka Priroda - vlastitim autentičnim potpisom odrekao svoje vlasničke titule u dakle tuđu korist.

Draga Kristina, želim ti dobrodošlicu na ovaj forum, na kojem je, usput rečeno, registracija novih članova zatvorena već poduže vrijeme; točnije rečeno od kad je postao meta neprestanih divljačkih pokušaja hakiranja - jednom nažalost uspješnih. Sad se i ti lijepo oglasi po prvi put, provjeri da s forumom sve šljaka ok, pa onda idemo grabiti naprijed
Ultima modifica: 6 Anni, 2 Mesi fa Da administrator.

Re: Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji 6 Anni, 2 Mesi fa #3016

Pozdrav glavnom administratoru i vodji,
hvala na pozivu i odzivu. Pozdrav ostalima koji ce pratiti i ucestvovati.
Svidja mi se radost novog pocetka i realizacije ovog projekta, verujem da ce nas biti sve vise sa slicnim teznjama.
Svako dobro!!!

Re: Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji 6 Anni, 2 Mesi fa #3017

Ćiao Kristina heh, vođa ja da sam štia biti tamo neki bik predvodnik, odavno bin ša u politiku, prilika i poziva nije manjkalo. Možda eventualno mogu biti primjer na kojeg se nije loše ugledati, i tu ti je najbolja fora što je između sljedbenika i vođe samog sebe koji slijedi tuđi primjer - razlika pravo drastična
Vježbao sam u prošlosti nešto, no nisam nikakav majstor borilačkih vještina, joj - daleko od toga. Eto, frajera i danas obožavam gledati, ne znam da li se sklad mišićnog rada kojeg je postigao - može nazvati drugačije nego savršenstvo. A kako je tek prekrasno gledao na stvari o kojima mi ovdje pričamo... Njegova mi je filozofija o životu prava milina za uši. Pa opet, niti je Bruce Lee moj vođa, niti sam ja njegov sljedbenik. Jednostavno, čovjek mi je dao primjere, pregršt dobrih savjeta, i ja podosta toga slijedim, al njegov niti ičiji sljedbenik nisam niti želim da budem. Ili da se probam izraziti drugačije, Brusova je veličina u tome što je svijet, zahvaljujući njemu, danas bogatiji za mnoge druge veličine, a veličina je postao svaki "učenik" kojega je Brus uspio dovesti do momenta u kojem je ovaj sam svojom glavom ukapirao da mu Brus može biti "učitelj" samo do jedne točke.

Poslao mi je frend sliku. Sliku kojoj itekako, što se tiče 'Agroturizam Farme Vivian', valja posvetiti posebnu pažnju:

Tko još nije čuo, iako se u zadnje vrijeme o njemu dosta toga može čuti, uslijed teške društveno-političke i ekonomske situacije u svijetu razvio se pokret "Sovereign citizen". Članovi su mnogobrojni.
Naletio sam na zanimljive sadržaje, no osobno nisam u njega previše duboko zalazio.
Prije nego li nastavim, želim istaknuti da se radi o eventualiji, tek toliko da me netko slučajno ne bi pogrešno shvatio. Kritičko razmišljanje navodi na uzimanje svih činjenica u obzir i na razmatranje svih mogućnosti, stoga kritičko razmišljanje kaže da bi ovaj pokret možda, napominjem možda, u stvari mogao biti jeftin Matrixov trik. Ne samo što ne bi bilo prvi put da se tako nešto desi, nego povijest naprosto vrvi teledirigiranim pokretima i lažnim "preokretima".
Naime "Suvereni građanin" teška je kontradikcija sam po sebi. Bilo da je domovina Engleska, Sjedinjene Američke Države ili Hrvatska, "građanin" i "suveren" su nespojiva kombinacija. Ili si suveren, ili si građanin, ne možeš biti oboje u istom trenutku.

Narod je fiktivni okvir identičan državi.
Pri odlučivanju na 'Agroturizam Farmu Vivian', ja sam se naročito koncentrirao na blisku budućnost.
Općenito gledano na društvenu piramidu, samo je ona takozvana "zlatna sredina" produktivna. Iako zlatnom zvana, ta je sredina bila, je, i uvijek će biti nezadovoljna. Kad bi se nekim slučajem ta društvena piramida kasno večeras naopako preokrenula, "zlatna sredina" bi se sutradan ujutro probudila a da preokret ne bi ni primjetila. Naime za nju se apsolutno ništa ne bi promijenilo, iz jednostavnog razloga što sredina uvijek ostaje sredina.
Dakle, oni što bili dole, sad su gore - međutim, dan prođe, a nakon sutra, dolazi i prekosutra. Ne pričam o nekom "prekosutra" za 200 godina, pričam o periodu u narednih desetak godina u kojem je totalno nebitno tko će biti gore a tko dole. "Moderni" svijet nikad ne bi postao "moderan" da nije bilo toliko brojne populacije. Drugim riječima, za moderni svijet milijarde i milijarde osoba bile su solucija. Pri tome su dva najvažnija faktora bila kako izrabljivanje rada, tako i izrabljivanje talenta. Stvari već danas stoje tako da osim što je tržište prezasićeno proizvedenim potrebnim i megazasićeno proizvedenim nepotrebnim - strojevi su nas, što se proizvodnje tiče, prestigli i po pitanju kvantiteta i po pitanju kvaliteta. Pametne mašine, ako nas po inteligenciji već prestigle nisu, onda samo što nisu. U navedenom "prekosutra", usred sveopće automatizacije, milijarde osoba nisu više solucija nego problem. Bolje reći smetnja, da upravo tako, ljudski kapital nije ništa drugo nego smetnja koju treba otkloniti. Ljudska radna snaga - kome to još treba i tko je toliko lud kad roboti ne traže minimalnu plaću, penziju, bolovanje, marendu, roboti ne zabušavaju niti protestiraju...

Prekosutra, mnogo vjerovatno, situacija ima da bude mnogo bijesna. Pa ako i bijesnija od toga bude bila, na 'Agroturizam Farmi Vivian' sve u hrani i vinu i muzici.
Ako nada, s obzirom na tisućljetna iskustva, još uvijek nije krepala pa se samo njoj prepustimo, i ako Svevišnji dakle nekim slučajem ipak promijeni raspoloženje i nad nama se griješnicima smiluje pa svijet postane najbolje mjesto u čitavoj galaksiji za živjeti - na 'Agroturizam Farmi Vivian' opet sve super, ima se, jede se, pije se, svira se...

Sliku najavih, evo me na njoj (klikni na sliku za veću sliku):
"Aleksa od obitelji Pavletić, slobodna zemlja, izvorna nadležnost"

Čovjek, Aleksa od obitelji Pavletić, objavljuje kako preuzima brigu nad slobodnom zemljom tih i tih koordinata.
Nimalo ne sumnjam u dobre namjere Alekse, i na ovo što preduzima gledam kao na nešto strašno dobro.
To što Aleksa čini, veoma uskoro činim i ja s 'Agroturizam Farmom Vivian'. Na jako sličan, a opet mnogo drugačiji način.

Aleksa od obitelji Pavletić je čovjek, i ja sam.
Aleksa od obitelji Pavletić kaže da je zemlja slobodna, ja za to imam i nepobitne dokaze.
Kod Alekse od obitelji Pavletić su to "izvorna nadležnost" i "preuzimanje brige", a ja ću jednostavno iskorititi moje neotuđivo pravo na preživljavanje.
Aleksa od obitelji Pavletić sebe smatra dijelom naroda, ja to nisam i imam nepobitne dokaze da je narod fikcija.
Aleksa od obitelji Pavletić zemlju smatra slobodnom a zatim kaže kako je ona narodna, ja imam nepobitne dokaze da zemlja nije narodna.
Aleksa od obitelji Pavletić kaže kako slobodna zemlja ima vlasnika i kako je to po zakonu narod, ja imam nepobitne dokaze da je zakon fikcija i da navedeno vlasništvo nije valjano.
Zaboravljajući na nepripadnike naroda, Aleksa od obitelji Pavletić brigu nad zemljom preuzima na osnovu nezainteresiranosti pripadnika naroda za istom.
Nekoliko je razloga zbog kojih se Aleksa od obitelji Pavletić ne može istovremeno odgovorno ponašati prema zemlji i u skladu sa "zakonom naroda", i potpuno sukladno Univerzalnom Zakonu Prirode.

Bravo Aleksa, svaka ti čast, i nemoj - molim te - slučajno da se naljutiš ili uvrijediš na ovo moje. Sve što sam iznad nabrzaka napisao, napisao sam u pozitivnom smislu.

Draga Kristina, čekam da se oglasiš u vezi s prve dvije točke dnevnog reda koje sam naveo u prvom postu, to jest uvodnom tekstu u ovu temu "Agroturizam Farma Vivian: Dogovaranja I Izvještavanja O Procesu Realizacije". Dakle, da li se s time slažeš, i ako da - možeš li onda u narednih nekoliko dana nacrtati nekakvu prostu skicu 'Agroturizam Farme Vivian', bazirajući se na opisu iz oglasa?
Što se pak tiče druge točke dnevnog reda, ovdje na ovoj slici Aleksove slobodne zemlje primjećujem da je u pitanju nekakva mapa s "granicama parcela". Stoga pretpostavljam da prikladnu lokaciju za 'Agroturizam Farma Vivian' možda najlakše možemo pronaći putem Interneta. Imaš li ti kakvog pojma o tim mapama, te ukoliko iste postoje - snalaziš li se dobro u njima, osobito po pitanju "granica"?

Re: Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji 6 Anni, 2 Mesi fa #3018

  • tonchi
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Messaggi: 5
  • Karma: 0
Ćao svima,
prvo da kažem jako mi je zabavno čitat ove objave od ALjoše koji se stvarno zna izrazi i dobro me nasmijat jer sve što govori je istina.Hvala ti na tome. Meni je draže usmeno se izražavat jer mi gramatika nepoznat pojam a i ostala pravila točnosti pismenog izražavnja su mi samo ograničavanje slobode govora. Tako da nemojte zamjerit vi kojima dođe slabo od takvih kardinalnih pogrešaka.

Drago mi je sudjelovati u nastanku ove aktivnosti koja nije još zaživjela u tom smislu kako mi to svi vidimo da može biti.
Kao što je rečeno, bez zabijanja u jedan segment već razvoj svih područja jednako, bez isključivanja tehnologija, već sa jednostavnom sinergijom prirode i visokim tehnološkim rješenjima potrebnim da se to mjesto manifestira. Koje može biti raj za sve nas.
Jedna velika mješalica koja spaja,vrti,mješa i povezuje sve male točkice u jednu finu smjesu.

Osobno mi više nije bitna niti jedan od tih pojmova koji nas pokušavaju ograničiti već samo isključivo napredak,zanimaju me ljudi sa istim usmjerenjem, "stream" kao u rijeci, koji proaktivno rade na sebi i na drugim zanimljivim stvarima koje nam mogu pomoći na tom putu.

Ima nas već mnogo koji imamo isti "mindset" po meni je pitanje te jedne fizičke točke koja je
prijeko neophodna da se čovjek nađe sa drugim njemu sličnima te se tada događa svjetlosna ekspanzija informacija, ideja, iskustva i ostalog u svim smjerovima, kao što sunce sije za sve, do tada neviđenih razmjera. Koja je u pripremama već tisućama godina i za koju smo mi ovdje da je poguramo i ponudimo našoj budućnosti kao nešto realno.

Mogu pomoći oko tih karata, geografskih, geodetskih ili meteroloških Najbolji je G.earth za orjentaciju koji se može fino iskoristit kao baza uz svoje neke dorade, a možemo napravit i svoje GIS-mape. Za pronalazak slobodne zemlje najbolje se poslužit http://geoportal.dgu.hr/viewer/ ili arkod za poljoprivredu koji je slabiji.

Hvala svima! A posebno njima!
Univerzalne ljubavi i radosti prema svemu!

tonchi

Re: Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji 6 Anni, 2 Mesi fa #3019

Kristina mi je javila da ima problema s logiranjem na sajt, pa evo da objasnim neke stvari tehničke naravi:

Kao što sam već rekao, bilo je grdnih nevolja s hakiranjem sajta, stoga sam u suradnji s jednim profijem začepio sve potencijalne rupe, što nažalost znači da su neke normalne funkcije onemogućene, a to se prvenstveno odnosi na registraciju novih članova (tko novi želi na forum, mora mi se javiti emailom), i na upload slika ili pdf-ova i ostalih fajlova (tko želi nešto uploadirati, mora mi to poslati emailom pa mu ja javim link gdje sam to postavio).

Zbog boljih performansi, na sajtu su uključene takozvane "cache".
Kristina, ponašanje sajta ovisi o postavkama tvog browsera.
Uglavnom, iako ti se čini da nisi, ulogirana si iz prvog pokušaja - dosta je osvježiti stranicu, pa se i sama u to lako uvjeriš.

Eventualno možeš probati drugi browser, firefox, chrome...

Sav novi sadržaj na sajtu, za ulogirane korisnike je vidljiv odmah (opet, ako ga ne vidiš - osvježi stranicu).
Za sve nelogirane posjetioce sajta, novi sadržaj postaje vidljiv nakon sat vremena.
Ako trebaš editirati post, nemoj zaboraviti obavezno osvježiti stranicu (Ctrl + F5) prije pisanja jer inače ponovno postaš stari sadržaj.

Savjet za postanje (pogotovo dugačkih) poruka na bilo koji, ne samo ovaj forum: prije postanja svaku poruku sejvati u neki .txt file u vlastitom kompu.

Prilikom postanja, gore pri vrhu stranice je ona upravljačka ploča s raznim mogućnostima... a evo nekih kodova za one koji više preferiraju manualni način:

- linkovi na youtube i još poneke slične stvari se sami automatski pretvaraju u videe;

- [bla]link na sliku[/bla] zamijeniti "bla" s "img", i eto slike koja već negdje postoji na internetu

- [bla=link]željeni tekst[/bla] zamijeniti "bla" s "url", i eto tekstualnog linka

=========

Dobrodošao na forum tonchi
Hvala ti na lijepim riječima, javim se poslije...
By the way, tonchi i ja smo već neko vrijeme u kontaktu, tonchi je jako zainteresiran biti jedna od "dodatnih" 8 obitelji koje će živjeti na farmi.

Re: Agroturizam Farma Vivian: Dogovori I Izvještaji O Realizaciji 6 Anni, 2 Mesi fa #3020

Sinoć sam otišao u krevet razmišljajući o ogradi.
Ograda je vjerojatno tu negdje isto među prvim točkama dnevnog reda, možebitno prvi konkretni potez fizičke naravi.
Ograda je u stvari vrlo delikatno pitanje za 'Agroturizam Farmu Vivian'. Eto da iznesem ta neka problematična razmišljanja iz kojih onda treba izvući najprikladnije rješenje.

Ja općenito ograde ne volim, i najsretniji bih bio kad na 'Agroturizam Farmi Vivian' nikakve ograde ne bi ni bilo. Recimo, svakih 50-100 metara nekakav stup s natpisom "Dobrodošli na Agroturizam Farmu Vivian, ljudi dobrih namjera". Tako bi se stvari možda mogle postaviti - što se tiče ljudi. Heh, to iz srca govorim, no u glavi nešto zuji...

Međutim, na 'Agroturizam Farmi Vivian' biti će i životinja, a životinja ima i izvan nje - u divljoj prirodi.
Sad mi tu odmah pada na pamet kako bi se domaće životinje bez ograde lako mogle netragom izgubiti, te kako bi ove divlje imale slobodan pristup na farmu zadovoljavati apetit ili primjerice prenositi zarazne bolesti i slično.
Izgleda da je ograda kilometar sa kilometar potrebna? Bo! Ako je, u prvom trenutku sam pomislio na one drvene iz kaubojskih filmova, one ne pružaju ružnu odbojnu sliku i baš se nekako dobro uklapaju u čitavu filozofiju oko 'Agroturizam Farme Vivian'. Ali s funkcionalne strane, kao laiku i diletantu čini mi se da ta i takva ograda ni iz bliza ne bi zadovoljavala...
Opet, ako bi se morala postaviti nekakva "žešća" ograda, bilo bi super kad bi u njoj na svakih 50-100 metara bila nezaključana vrata, s onim istim prethodno spomenutim natpisom.

Eto, toliko ja zasada o ogradi, prije nego li na nju zaboravim, pa onda u narednim mjesecima ovo "pitanjce" iznenada iskrsne...
Tempo generazione pagina: 0.32 secondi